Hannah Webdesign
Image default
Business

Verschil Carnaval tussen Limburg en Brabant

Nederland is hemelsbreed maar een paar honderd kilometer lang, van de Waddeneilanden tot aan het drielandenpunt in Limburg. Toch zijn er op deze korte afstand enorm grote cultuurverschillen. Carnaval is typisch een feest voor Nederlanders onder de grote rivieren, met een “G” die zachter wordt naarmate je verder naar het zuiden trekt. En zelfs tussen Brabant en Limburg zijn er opvallende verschillen in het Carnavalsfeest. Laten we de meest opvallende verschillen eens naast elkaar zetten; wie viert het echte Carnaval?

Carnaval in Brabant: Eenvoudige boerenkiel

De boerenkiel is geen toeval, vroeger was Carnaval een Bourgondisch feest voor arme mensen die zich geen prachtige kostuums konden veroorloven. Door de eeuwen heen is dit een symbool geworden voor gelijkheid, drie dagen lang kan een armoedzaaier hand in hand feestvieren met de rijkelui. Natuurlijk mag je ook flink uitgedost Carnaval vieren, maar het hoeft niet.

Carnaval in Limburg: Opvallende kostuums

Met een historie die teruggaat naar Venetië, heeft Carnaval in Limburg altijd een theatraal karakter gehad met prachtige kostuums. Soms compleet onherkenbaar, maar vanwege de warmte die met feestvieren gepaard gaat slaan veel feestvierders de maskers liever over. In Limburg wordt er veel aandacht besteed aan prachtige kostuums, niet in de minste plaats die van de Prinsen en Prinsessen.

Carnaval in Brabant: Skihut muziek

Het lijkt wel een Après Ski in de Brabantse kroegen, die stampende house muziek heeft toch niets meer met Carnaval te maken? Hoewel er nog steeds fanfares rondlopen heeft de moderne muziek zijn intrede gedaan. Dit komt voor een deel door de invloed van Carnavalsvierders van boven de rivieren die hun stempel op het Brabantse feest hebben gedrukt.

Carnaval in Limburg: Limburgse klassiekers

In het zuiden kun je niet aankomen met pophits, de Limburgers houden meer vast aan de Limburgse en ook Duitse Carnavalskrakers van vroeger. Een stukje nostalgie, en een manier om te benadrukken dat Limburg een eigen identiteit heeft en die graag ook wil behouden.

 

Carnaval in Brabant: Gericht op de gemeente

In Brabant hebben de gemeenten een andere naam tijdens de Carnavalsdagen, zo is Eindhoven “Lampegat” vanwege de connectie met lampenfabrikant Philips, en Tilburg heet “Kruikenstad” vanwege de urine die gebruikt werd in de textielproductie. Elke gemeente heeft een lokale prins met entourage.

Carnaval in Limburg: Gericht op de vereniging

In Limburg kun je meerdere Prinsen tegenkomen binnen dezelfde gemeente. Dat komt door de rivaliteit van de afzonderlijke Carnavalsverenigingen. Door onenigheid zijn er diverse verenigingen opgesplitst, waarna ze een nieuwe Prins aanwijzen. Daarmee wordt Limburg meer verdeeld door de Carnavalsverenigingen dan door de gemeentegrenzen.

Wie viert het echte Carnaval?

Een belangrijke reden voor de verschillen tussen Carnaval in Brabant en Limburg is de oorsprong. In Brabant komt het uit een Bourgondische geschiedenis waarbij je even in een wereld stapt die compleet op zijn kop staat. In Limburg komt het vanuit het Rijnland, vooral vanuit onze oosterburen uit Keulen. Hoewel er verschillen bestaan in de manier waarop Carnaval wordt gevierd, is het overal een prachtig feest waarin iedereen welkom is om zich even helemaal te laten gaan. En ja, ook boven de rivieren zijn de nuchtere Hollanders uitgenodigd om mee te feesten! Feestartikelen nodig? Kijk dan even op Het Feestbeest. 

https://www.feestbeest.nl/feestartikelen.html